Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JAAK VALGE Valitsus tahab taas rahva tahtele vastu astuda (6)

Valimiskast
Valimiskast Foto: Dmitri Kotjuh

Riigikogu põhiseaduskomisjon on nüüd juba viiel istungil käsitlenud Euroopa Parlamendi valimiste hääletamisõiguse ea langetamist 16. eluaastani ja kandideerimisõiguse langetamist 18. eluaastani, kirjutab riigikogu liige Jaak Valge (ERK).

Neist kolm istungit on olnud avalikud. Eelnõu on kevadel, valimiste eel, algatanud 45 riigikogu liiget, kes on valitsuskoalitsiooni koosseisus või kuuluvad nende «aknaaluste» hulka, kes teevad valitsuskoalitsiooniga koostööd. Eelnõu on juba läbinud esimese lugemise täiskogus, mil sellele avaldas vastuseisu neli ja poolehoidu 48 saadikut. Urmas Reinsalu iseloomustas sel istungil valimis- ja kandideerimisea langetamist kui «populistlikku asendustegevust, hernekommide andmist noortele, sest midagi muud pakkuda ei ole».

Populism on teadagi samavõrra üleekspluateeritud kui aladefineeritud termin. Ma ei tea, kas algatajad lootsid või loodavad selle teemaga tõepoolest valijate poolehoidu leida. Põhimõtteliselt ei tohiks ju kellelgi olla midagi kodanike enamusele meelepärase muudatuse vastu.

Tagasi üles