Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RUUBEN KAALEP JA ANDRES AULE Fosforiidimündiga kulli ja kirja visata ei tohiks (6)

Fosforiidi proovipuurimised toimuvad Kunda lähistel Aru-Lõuna lubjakivikarjääris.
Fosforiidi proovipuurimised toimuvad Kunda lähistel Aru-Lõuna lubjakivikarjääris. Foto: Eero Vabamägi

Arvatavalt 25. septembri paiku algas Lääne-Virumaal Toolse piirkonna Aru-Lõuna karjääris tegevus, mida tähistab kaunis naisenimi FIONA, kirjutavad erakonna Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid juhatuse liikmed Ruuben Kaalep ja Andres Aule.

Nimelt alustati seal kliimaministeeriumi alluvuses tegutseva Eesti Geoloogiateenistuse uurimisprojekti käigus puurimistöid, mille eesmärk on muu hulgas tuua kuni 50 meetri sügavuselt katsete tegemiseks maa peale mitukümmend tonni fosforiiti ja muid maardeid. Kuigi uuringud on alles algusjärgus, viitavad senised sammud kavatsusele valmistuda fosforiidi kaevandamiseks. Sellega seoses on taas kerkimas tõsine mure Eesti looduskeskkonna tuleviku pärast.

Nagu igal mündil, on ka Virumaa põuetaskus peituval maavaramündil kaks külge. Avers ja revers, kull ja kiri. Esinduslikumal küljel särab vastu mitte ainult väljakaevatud maavara, vaid ka viletsatesse majandusoludesse tüüritud Eesti rikastamine nii vajaliku rahalise panusega riigi eelarvesse ja materiaalsesse heaollu. Mündi teisel küljel on tuhmilt aimatavad tundmatuseni moondunud keskkond ja sellest tõusnud tume pilv põhjavee, kodude, põllumajanduse ja mälestiste kohal.

Tagasi üles