Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Venelased tapavad ukrainlastest sõjavange (8)

Copy
Sõjavangid Kurski oblastis.
Sõjavangid Kurski oblastis. Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT

Viimastel nädalatel on Ukraina meediasse jõudnud mitu juhtumit, kus Vene armee rindeväeosad tapavad end vangi andnud Ukraina sõdureid, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Võib arvata, et enamikul juhtudel levitavad Venemaa teenistused visuaalseid kinnitusi mõrvade kohta sihilikult. Võib eeldada, et tegemist on riigi juhtide tasandil sanktsioneeritud poliitikaga. Ühtpidi võib selle eesmärk olla tõesti kutsuda esile Ukraina poole reaktsioon, et Ukraina sõdurid omakorda ei võtaks vangi Vene sõjaväelasi.

Venemaa juhte kindlasti häirivad end vangi andnud sõdurid palju rohkem, kui rindel langenud sõdurid. Vangide vahetus on Venemaa juhtide jaoks alandav tegevus, mis näitab neid ukrainlastega võrdse osapoolena. Ukraina meedias vangist vabastatutele osutatud suur tähelepanu ei tööta kindlasti vahetuste protsessile edaspidi kaasa. Sõjavange tappes üritab Venemaa juhtkond aga mõjutada ka lääneriikide otsustajaid. Sellisel viisil loodetakse süvendada sõjahirmu ning hirmu võimaliku kokkupõrke eest Vene armeega.

Tagasi üles