Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Ukraina jaoks ebameeldiv käik venelastelt näitab, et Vene väed on löökidest taastumas (2)

Copy
Su-25 hävituslennuk saadab Ukraina poole teele rakette. 27.03.2024.
Su-25 hävituslennuk saadab Ukraina poole teele rakette. 27.03.2024. Foto: (Russian Defense Ministry Press Service / AP / Scanpix

Venemaa eilne õhurünnak Ukrainale tõi kaasa raketitabamusi infrastruktuuri objektidele Dnipro linna läheduses ning Zaporižžja ja Odessa piirkonnas. Venemaa kasutas üle pikema aja uuesti S-300 rakette (mida õhukaitse tabada ei suuda) sihtmärkide ründamiseks maapinnal. Vahepeal oli mitme kuu pikkune periood, kus neid rakette kasutati ainult õhutõrjeks, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Ühtpidi suutis Ukraina vahepeal hävitada S-300 laskeseadeldised, kui need ilmusid rindejoone lähedale. Lisaks olid Ukraina droonid ja raketid Vene armee tagalas varem aktiivsemad. Samuti suutis Ukraina hävitada ka mitmeid Ukraina läheduses paiknenud ladusid, kus S-300 rakette hoiti. Näis, kas Vene armee on suutnud probleemid ületada ning alustab uuesti igapäevaseid rünnakuid Ukraina rindelähedastele linnadele nende rakettidega.

Ukraina kindralstaabi andmetel ründasid Ukraina droonid eile varahommikul Adõgee Vabariigis (Põhja-Kaukaasia) Vene õhujõudude lennuvälja. Rünnakus hävitati kütuse- ja laskemoonahoidla. Kindralstaabi andmetel baseerus lennuväljal 57 erinevat sõjalennukit (asub ca 400 km kaugusel Ukraina piirist) ja lisaks ka mõned helikopterid. Enamik seal paiknevatest lennukitest olid küll õppelennukid, kuna tavatingimustes teenindab lennuväli õhujõudude õppeasutusi. Ukraina luure andmetel aga oli seal ka 12 Su-34 ründelennukit ja neli Su-35 hävitajat. Kindralstaap ei avaldanud andmeid, kui palju lennukehi pihta võis saada. Kuna rünnak toimus droonidega, siis võis väärtuslikematel lennukitel olla piisavalt aega lennuväljalt lahkumiseks. Selles rünnakus võib näha Ukraina väejuhatuse katset peatada liugpmmidega rünnakud Ukraina lõunaosa linnadele.

Tagasi üles