Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

PHILIPPE JOURDAN Nende põhimõtetega saame luua eetilise ja inimeste heaks töötava tehisintellekti (2)

Illustratsioon tehisintellektist. Foto on illustratiivne.
Illustratsioon tehisintellektist. Foto on illustratiivne. Foto: Freepik

Kui me tänapäeval räägime tehisintellekti kohta käivatest muredest, ei ole see kindlasti hirmust, et ChatGPT vastaks meile kunagi: «Nüüd küll on Jumal olemas» ning võtaks järsku meie üle võimust. Meie mured on palju konkreetsemad, kirjutab Eesti katoliku kiriku piiskop Philippe Jourdan.

Noore teismelisena juhtusin lugema Ameerika ulmekirjanduse autori Fredric Browni kõige lühemat lugu, 1954. aastal kirjutatud juttu «Answer» («Vastus»), kus galaktika president lülitab sisse kõige võimsama arvuti, mida inimkond on kunagi suutnud ehitada ning küsib arvuti käest kõige raskema küsimuse: «Kas Jumal on olemas?» Pärast lühikest vaikust masin kirjutab: «Yes, now there is a God» («Nüüd on Jumal olemas»). President tormab masinat välja lülitama, aga on liiga hilja. Taevast tulnud välk tapab ta, sulatab süütenupu ära ning masin jääb igaveseks sisselülitatuks.

See lugu kirjutati 70 aastat tagasi, aga kui me tänapäeval räägime tehisintellekti kohta käivatest muredest, ei ole see kindlasti hirmust, et ChatGPT vastaks meile kunagi: «Nüüd küll on Jumal olemas» ning võtaks järsku meie üle võimust. Pole midagi niisugust karta. Meie mured on palju konkreetsemad: kuidas tehisintellekt saab reaalselt teha maailma paremaks, teenida ühishüve ning mitte suurendada ebavõrdsust ega muutuda relvaks inimese elu või vabaduse vastu.

Tagasi üles