Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

KERT VALDARU Pagulaste tulv võib taas vallanduda, seekord Liibanonist (3)

Ülerahvastatud paat migrantidega Vahemerel.
Ülerahvastatud paat migrantidega Vahemerel. Foto: Fethi Belaid/AFP/Scanpxi

ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Ameti (UNHCR) hinnangul oli septembri lõpus Iisraeli rünnakutega Hezbollah vastu Liibanonis ümber asustatud juba ligi miljon inimest. Euroopa peab olema valmis võimalikuks rändetulvaks, et vältida 2015.–2016. aasta rändekriisi ajal kogetud hirmu ja kaose kordumist, kirjutab rändeekspert Kert Valdaru (Reformierakond).

Üle 200 000 inimese, sealhulgas nii süürlasi kui liibanonlasi, on juba põgenenud Süüriasse, hoolimata sealsest keerulisest ja ohtlikust olukorrast. Varasem kogemus näitab, et kui Liibanonis elutingimused veelgi halvenevad, võib märkimiseväärselt suureneda tõenäosus, et paljud enam kui kahest miljonit sealset põgenikust hakkavad otsima teid Euroopasse.

Liibanoni võib pidada Euroopa Liidu jaoks oluliseks partneriks massisisserände vältimisel. Nii Liibanon, Türgi kui ka Jordaania esindavad Lähis-Idas Euroopa jaoks niinimetatud «piirkondliku lahenduse» kontseptsiooni, mille kohaselt majutatakse pagulased ja varjupaigataotlejad nende päritoluriikide naaberriikides. See aitab takistada suurte rahvahulkade liikumist Euroopas Liitu ja võimaldab neil pärast sõja, looduskatastroofi või muu ohu möödumist kiiremini oma kodumaale naasta.

Tagasi üles