Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Unustatud nakkushaigused: Punetised ohustavad enim rasedaid ja lapsi

Copy
Punetiste lööve.
Punetiste lööve. Foto: Wikipedia

Punetised ohustavad enim naisi raseduse varases etapis – kui lapseootel naine nakatub esimese 20 rasedusnädala jooksul, on raseduse katkemise või surnultsünni risk kuni 90 protsenti, kirjutab arstitudeng Liis Rull.

Igal aastal sünnib maailmas siiski ligikaudu 100 000 kaasasündinud punetiste sündroomiga last, kellel esineb tõsiseid südame ja silmade väärarenguid. Ohtlik nakkushaigus on vaid ühe lennureisi kaugusel.

Punetised on ohtlik nakkushaigus, mida põhjustab rubiviiruse perekonda kuuluv punetisviirus (Rubivirus rubellae). Viirus levib inimeselt inimesele piisknakkuse teel köhimise või aevastamisega. Haigus kulgeb lastel reeglina kergelt, alates gripilaadsete sümptomitega: palaviku, kurguvalu ning väsimusega. Sageli lisandub kaelapiirkonda ka lümfisõlmede suurenemine. Seejärel tekib punetistele iseloomulik peen punane lööve, mis saab tavaliselt alguse kõrvatagustest levides edasi üle kogu keha, jättes puutumata vaid peopesad ja tallaalused. Täiskasvanutel kulgeb haigus raskemalt kui väikelastel ning võib kaasa tuua ka liigespõletiku või entsefaliidi.

Tagasi üles