Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ANDREI KUZITŠKIN Z-blogijad – Peamine tööriist Venemaa ühiskonna zombistamiseks (2)

Copy
Viisnurk "Z" tähega. Moskva detsember 2023.
Viisnurk "Z" tähega. Moskva detsember 2023. Foto: ALEXANDER NEMENOV

Nüüdis-Venemaa sõjakorrespondentide institutsioon loodi 2014. aastal, kui Ida-Ukrainas algas ulatuslik sõjategevus, kirjutab kolumnist Andrei Kuzitškin.

Toona oli tegemist mõnekümne ajakirjanikuga, kes pakkusid teavet Kremlile kasulikus võtmes, kirjutasid eriväljaannetes, käisid aeg-ajalt kesksete telekanalite eetris ega omanud suurt publikut. Kuid kõik muutus pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse 24. veebruaril 2022. Endised sõjakorrespondendid õppisid kiiresti ümber Z-blogijateks ja lõid suhtlusvõrgustikes terve sõjalise teabe metauniversumi.

Eriti aktiivselt tegutsevad sõjatrubaduurid Telegram-kanalite ruumis. Just selle ressursi valimist Venemaa sõjapropaganda levitamiseks võib seletada asjaoluga, et nende venemaalaste hulgas, kes usaldavad televisiooni peamise infoallikana, on üle 50 protsendi Ukraina sõja kindlaid toetajaid. Nende seas, kes usaldavad rohkem YouTube-i ja Telegram-kanaleid, on niisuguseid toetajaid oluliselt vähem – vastavalt 30- ja 38 protsenti (Levada keskuse uuring, august 2024). Seetõttu on propagandistlikud jõupingutused suunatud just sõjapooldajate osakaalu suurendamisele Venemaa internetikasutajate seas. Samal ajal YouTube aeglustub.

Tagasi üles