Iisraeli-Hamasi metsik sõda Gazas koos talumatute tsiviilohvritega võib paljude palestiinlaste jaoks olla diskrediteerinud rahumeelse kooseksisteerimise Iisraeliga. Ometi teist väljapääsu ei ole, välja arvatud lõputu tapmine ja kannatused, kirjutab briti ajaloolane Simon Sebag Montefiore.

Viimastel tähtsust omavatel läbirääkimistel Iisraeli ja palestiinlaste vahel 2008. aasta mais oli üks hetk, mis on asjakohane ka praegu. Palestiina läbirääkimiste minister Saeb Erekat ütles Iisraeli välisministrile Tzipi Livnile: «Ei ole saladus, et me pakume teile suurimat Jerushalayimi ajaloos. Aga me peame rääkima al-Qudsi kontseptsioonist. Me oleme arvestanud teie huvide ja muredega...»

Kolm aastat hiljem lekitati need vestlused Palestiina paberite nime all meediasse. Palestiinlased süüdistasid Erekati reetmises. Ta sai südameataki ja astus tagasi. Tema reetmine seisnes sõna «Jeruusalemm» heebreakeelse vormi «Jerushalayim» kasutamises koos araabiakeelse «al-Qudsiga», mis tähendab samuti Jeruusalemma.