Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Rainer Saks Ukraina sõja mõjud on sundinud Venemaad tegema esimese järeleandmise

Copy
Vene sõdurid tulistavad Ukraina positsioonide pihta. Kaader Venemaa kaitseministeeriumi 13. septembril 2024 avaldatud videost.
Vene sõdurid tulistavad Ukraina positsioonide pihta. Kaader Venemaa kaitseministeeriumi 13. septembril 2024 avaldatud videost. Foto: AP / Russian Defense Ministry Press Service / SCANPIX

Hiina on Venemaale avaldanud survet sõjalaevastiku koostöö asjus Arktikas, kuid Venemaa jaoks on keeldumine seni väga põhimõtteline. USA rannavalve kinnitusel aga oli 29. septembril näha kaht Venemaa ja kaht Hiina sõjalaeva, mis läbisid Beringi väina põhja suunas. Seega on Venemaa järele andnud ja see tähendab Hiina tugevnenud positsiooni Venemaa suhtes, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

USA välisministeeriumi esindaja teatas, et valitsuse ametnikud on tutvunud Ukraina esitatud nn võiduplaaniga ning järeldanud, et selles on positiivsed samme, mida ette võtta.

Välisministeeriumi esindaja andis veel teada, et lisaks USA-le peavad selle plaani õnnestumiseks pingutama ka teised riigid. USA on nüüd vähemalt teada andnud, et olukorras, kus neil endal paremat plaani ei ole, võivad doonorid võtta Ukraina pakutu vähemalt aruteluks.

Tagasi üles