Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JUHTKIRI Kajastame põnevaimat kahevõitlust (1)

Copy
Päeva karikatuur. 3. oktoober 2024.
Päeva karikatuur. 3. oktoober 2024. Foto: Urmas Nemvalts
  • USA presidendivalimiste kampaania on jõudmas haripunkti.
  • Ameerika Ühendriigid on ajalooliselt üks neid riike, kus elab märkimisväärne eestlaste diasporaa.
  • Postimees alustas koostööprojekti maailma ühe juhtiva ajalehe The New York Timesiga.

Veidi enam kui kuu aja pärast, 5. novembril toimuvad USA presidendivalimised. Kuna tegemist on maailma kaalukaima suurjõuga, kus toimuv on oluline ka Eesti jaoks, peab Postimees kampaania kajastust lugejatele väga tähtsaks.

Tuleb arvestada, et Ameerika Ühendriikide ühiskond on üsna polariseerunud nii kandidaatide toetuse kui ka valimisteemade poolest. Polariseerumas on ka sealne meedia, kuid kuna Postimees ei vali pooli ning on seisukohal, et Eesti peab valimiste võitjaga hästi läbi saama, olenemata sellest, kes võidab, siis tasub tunda mõlema kandideerija – nii asepresident Kamala Harrise kui ekspresident Donald Trumpi – argumente.

Seetõttu alustasime oktoobri alguses koostööprojekti maailma ühe juhtiva ajalehe The New York Timesiga. Samal ajal jätkame koostööd Ameerika Ühendriikide juhtiva majanduslehe The Wall Street Journaliga. Nõnda on meie veergudel iga päev valik tõlkelugusid neis väljaannetes ilmunud materjalidest, mida saame illustreerida samas ilmunud fotode, videote ja infograafikutega.

Nii The New York Timesi kui The Wall Street Journalit võib pidada mõjukaks kõrgekvaliteediliseks väljaandeks, mõlemad peavad olenemata toetusest ühele või teisele kandidaadile oluliseks faktitäpsust ja analüüsi. Valimiskampaania käsitlus võimaldab ka meie lugejail rohkem teada saada suurriigi aktuaalsetest probleemidest. Neist põhilisteks on kujunenud migratsiooni-, abordi- ja majandusküsimused.

Huvitav USA presidendikampaania sealse meedia vahendusel jätkub ja Postimees toob sellest paremaid palasid ka oma lugejani.

Ameerika Ühendriigid on ajalooliselt üks neid riike, kus elab märkimisväärne eestlaste diasporaa. Suurele osale sellest pani aluse eestlaste põgenemine Teise maailmasõja ajal, kuid märkimisväärne hulk eestlasi on teisele poole Suurt Lompi elama asunud ka viimaste aastakümnete jooksul. Postimees peab oluliseks sidet nende inimestega, nende mõtete ja muljete vahendamist kodueesti auditooriumile.

USA presidendivalimiste kampaania on jõudmas haripunkti. Ööl vastu kolmapäeva pidasid teledebati asepresidendikandidaadid JD Vance (vabariiklased) ja Tim Walz (demokraadid), keskendudes suuresti illegaalsete immigrantide küsimusele ja arutades, keda, kuidas ja mis järjekorras on võimalik riigist välja saata.

Pole veel lõplikult selge, kas leiab aset ka kolmas presidendikandidaatide teledebatt. Neist esimene toimus Joe Bideni ja Donald Trumpi vahel juuni lõpus ning viis Joe Bideni kandideerimisest loobumiseni, teine demokraatide uue presidendikandidaadi Kamala Harrise ja Donald Trumpi vahel 10. septembril. Ehkki Donald Trump on väitnud, et kolmanda debati pidamiseks on juba liiga hilja, ei saa selle toimumist siiski välistada.

Igatahes on kandidaatide toetus üsna tasavägine ja jätkub valimiskampaania, millest Postimees toob palasid ka oma lugejani – tänu meie meediasidemetele parimaid Eestis. Põnevaim poliitiline kahevõitlus kestab.

Tagasi üles