Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

GARRI RAAGMAA Suur raha vajab riiki meelitamist (3)

Estonian Celli tehas Kundas, mis on suurinvesteeringu heaks näiteks.
Estonian Celli tehas Kundas, mis on suurinvesteeringu heaks näiteks. Foto: Ain Liiva

Maailm ei ela enam Adam Smithi aegses külaühiskonnas. Globaalses suurjõudude mõõduvõtmises turg paljuski ei toimi. Kõik edukad riigid rakendavad ettevõtluspoliitikat saamaks täiendavaid töökohti, tehnoloogiat ja kasvatamaks eksporti. Eesti on sellest lõppude lõpuks aru saanud, kirjutab Garri Raagmaa, Tartu Ülikooli Pärnu kolledži direktor (SDE).

Samost ja Aaspõllu hakivad teravalt Eesti poliitikat. Olen nendega enamasti üsna ühel meelel. Kuni üle-eelmise pühapäevani, mil nad sarjasid riigi suurinvesteeringute soodustamise kava. Et jäetagu nii see kui ka tulumaksustamine ära ja las ettevõtjad ise otsustavad oma raha üle. Viimases saates seda väidet korrati.

Riigid on läbi aegade ettevõtlust korraldanud: maksustanud järjel olijaid ja toetanud uute harude väljaarendamist. Ehitanud taristut, andmaks ligipääsu ressurssidele ja turgudele ning kehtestanud tolle, et hoida konkurente eemal ja lasta kodumaisel tööstusel kasvada. Tuginud strateegilise sihiseade, soodsate laenude ning teadus- ja arendustööga. Külma sõja aegsed suurriikide hiiglaslikud militaartellimused sünnitasid enamiku praegusest tehnoloogiast alates kiipidest ja lõpetades internetiga. See aeg on nüüd tagasi.

Tagasi üles