Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Kas peale edukaid rünnakuid Venemaal ähvardab Ukrainat tuumarünnaku oht? (1)

Copy
Tuumapommi plahvatus. Pilt on illustratiivne.
Tuumapommi plahvatus. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Venemaa presidendi administratsiooni kõneisik sai küsimuse, kas pärast Ukraina droonide massilisemat rünnakut Venemaa territooriumil on nüüd oodata tuumarelva kasutamist Ukraina vastu, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Küsimus oli tingitud Venemaa presidendi Vladimir Putini esinemisest julgeolekunõukogu avalikul istungil. Kõneisik Dmitri Peskov vältis otseselt eitavat vastust. Tema vastulause mõte oli, et ei maksa otsida kõikide sündmuste vahel meelevaldseid seoseid. Ta lisas, et uus tuumadoktriin on tõsine dokument, kuid tegelikult alles koostamisel.

Venemaa kasutab seega uue tuumadoktriini loomise protsessi edaspidigi tuumarelvaga ähvardamiseks, sest mingit lõpptähtaega uue doktriini väljatöötamiseks ei ole. Kindlasti saavad Venemaal kõik aru, et tuumarelva ei ole võimalik kasutada seda relva mitte omava riigi vastu, kellele on lisaks ka ise kallale tungitud. Pealegi oleks tuumarelva kasutamise eelduseks sõjaseisukorra väljakuulutamine koos kõige sellest tulenevaga ning ühtlasi tähendaks see Ukraina kontekstis oma sõjalise lüüasaamise tunnistamist.

Tagasi üles