Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

PEETER ESPAK Pensionid vajaduspõhisteks! Jõuka pensionärkonna pealt säästaksime miljardi! (35)

Copy
Raha ja pensionär.
Raha ja pensionär. Foto: Tairo Lutter

Aastal 1875 sõnastas majandusteadlane ja praeguse uue aja akadeemilise ühiskonnateaduse rajaja Karl Marx ära ühe aluspõhimõtte, mille järgi kommunismile juba lähedale jõudnud ja kodanlise aja iganenud pahed ületanud ühiskonnad hakkavad oma hüvede jaotamisi läbi viima, kirjutab orientalist Peeter Espak.

«Igaühelt tema võimete kohaselt, igaühele tema vajaduste järgi» (Jeder nach seinen Fähigkeiten, jedem nach seinen Bedürfnissen). Pole vajalik pikemalt lahti seletada selle ka varasemaid eellasi omanud mõttekäigu tähendust, sest öeldu räägib ise enda eest. Tänases mitmekesisuse, võrdõigusluse ja kaasamise (diversity, equity and inclusion: DEI) maailmas, kus just sotsiaalse õigluse sõdalus (SJW) on saanud prevalveerivaks lähtekohaks ka meie hetke progressivistliku valitsuse tegevussihtide kavandamisel, on aga Marxi öeldud sotsiaalteaduslikud seisukohad täiesti loomulikult saanudki ka meie igapäeva poliitdiskursuse lahutamatuks osaks.

Vastavalt teadusliku maailmapildi ettekirjutustele tulebki tänases Eestis asuda meie sotsiaal- nagu ka maksusüsteemi ümber korraldama. Ja Karl Marx justnimelt ongi tippteadlane, nagu tunnistavad ka tema 474 177 tsiteeringut ja H-indeks 207 andmebaasis Google Scholar (neist 143 250 viimase viie aasta jooksul).

Tagasi üles