Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

KAUKSI ÜLLE Kas Eesti Vabariik tegeleb lõunaeesti põlisrahvaste koloniseerimisega? (1)

Kauksi Ülle FOTO: Eve Kask
Kauksi Ülle FOTO: Eve Kask Foto: Eve Kask

2023.aasta 20. aprillil võttis I Võrokõisi Kongress vastu ajaloolise otsuse, et võrokesed on põlisrahvas ja võro keel on põliskeel. Seto Kongress tegi sellise otsuse, et setod on rahvas ja seto keel on keel juba VI Seto Kongressil, mis toimus 09.10.2002 aastal, kirjutab Võrokõisi Kongressi Vanõmbidõ Kogo päävanõmb Kauksi Ülle.

Oleme pidanud kirjavahetusi Eesti Vabariigi ministeeriumide ja ametiasutustega lõunaeesti keele regionaalkeeleks tunnistamise teemadel ja saanud oma päringutele mittemidagilubavaid ja põiklevaid vastuseid. Kui tegime ettepaneku, et me saaksime end märkida rahvastikuregistris lisaks eestlasele ka võrokeseks või setoks, saime teada et selle kaldkriipsu lisamine maksaks pool miljonit eurot. See on tõesti intrigeeriv info. Tekib küsimus, et kes maksis foiniiklaste, assüürlaste ja mustlaste või vana-kreeklaste eest, kellena eesti rahvastikuregister lubab end määratleda.

Meie ootused ja lootused olid kõrged seoses Keelenõukogult tellitud ekspertarvamusega, mis soovitas lõunaeesti keeltele anda mingi staatuse, kasvõi regionaalkeele oma, paraku tundub, et sellega ei ole arvestatud.

Tagasi üles