Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RINGO RINGVEE Hezbollah – võimsaim terroristlik organisatsioon maailmas

Ringo Ringvee
Ringo Ringvee Foto: Repro

Enne, kui hakata hindama Iisraeli tegevusi ja terrorismivastaseid meetmeid peale 7. oktoobri 2023 terroristliku rühmituse Hamas tapa- ja röövrünnakut Iisraeli vastu, mille käigus tapsid Gazast saabunud terroristid 1200 ja röövisid 251 erinevast vanusest ja soost inimest, vaadata ka Iisraeli ümbritsevat julgeoleku konteksti, kirjutab sisekaitseakadeemia sisejulgeoleku instituudi teadur Ringo Ringvee.

Alates 1948. aastast, mil peale Iisraeli riigi väljakuulutamist ründasid ümbritsevad Araabia riigid, kes ei nõustunud ÜRO Peaassamblee resolutsiooniga 181, mis sätestas kahe riigi lahenduse senise Palestiina mandaatterritooriumil, on Iisrael olnud ümbritsetud vaenlastest, keda on õnnestunud tõrjuda. Kui tänaseks on Iisraeli ja tema naaberriikide vahelised suhted normaliseeritud, siis ei ole see välistanud terroristlike rühmituste rünnakuid ümbritsevatelt territooriumitelt.

Täna on sellisteks rühmitusteks Palestiina Moslemi Vennaskonna 1987 asutatud Hamas, Liibanonis tegutsev Hezbollah ja Jeemenis tegutsev Ansar Allah, kes on viimase 11 kuu jooksul pälvinud tähelepanu Hamasi/Gaza toetuseks Iisraeli vastu tulistatud droonidega ning väidetavalt Iisraeliga seotud laevade ründamisega Punasel merel.

Tagasi üles