Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JÜRI KOTŠINEV Sõda läbi Putini silmade

Copy
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: NATALIA KOLESNIKOVA

Venemaa diktaator Vladimir Putin eitab ikka veel igasuguste läbirääkimiste teel sõjategevuse lõpetamise võimalusi Ukrainaga, kirjutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Lahingtegevuse lõpetamine ukrainlastega viib tema arvates olukorrani, mis lubaks Ukraina väejuhatusel ja poliitilisel juhtkonnal oma väed ümber grupeerida ja oma armee ümber relvastada. Putin ei soovi leppida muuga kui Ukraina riikluse ja identiteedi hävitamisega ja nõuab Ukraina territooriumite ning elanikkonna allutamist venelaste okupatsioonivõimudele. Putin tahab Ukraina sõjalist kapituleerumist. Selle kapituleerumise järel tahab Putin asendada Ukraina praeguse poliitilise süsteemi talle meelepärasega. Vaatamata sündmustele Kurski oblastis keeldub Putin ikka veel tunnistamast seda, et Ukraina väed suudavad läbi viia edukaid ründeoperatsioone.

Putin näeb Ukraina vastu peetavat sõda II maailmasõja aegsete punavägede juhtide silmade läbi. Tol ajal olid punaarmee juhid selle nimel, et raporteerida Nõukogude Liidu tollasele diktaatorile ühe või teise koha vallutamisest mingiks kindlaks kuupäevaks, valmis ohverdama kümnete ja sadade tuhandete sõdurite kaupa elavjõudu ja oma lahingtehnikat.

Tagasi üles