Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JAAK VALGE Eesti Vabariigi parlamenditöö ei vaja 101 liiget (4)

Otse Postimehest: Jaak Valge.
Otse Postimehest: Jaak Valge. Foto: Madis Veltman

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud küsitluse järgi tajus 44,9 protsenti ja pigem tajus 25,5 protsenti vastajatest, et meie valitsus on muutunud vaenlaseks, kes kurnab rahvast. Vaid 8,7 protsenti vastas kindlalt, et see nii ei ole, kirjutab erakonna Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid aseesimees Jaak Valge.

See on tegelikult hirmuäratav tulemus, mille sarnast võiksin ajaloolasena ette kujutada näiteks 1905. aasta revolutsiooni eel, kui siis oleks osatud küsitlusi korraldada. Aga toona ei olnud tolleks «kurnajaks» Eesti, vaid Vene tsaarivalitsus. Kuidas on võimalik, et Eesti riigis, mida peetakse demokraatlikuks, üldse niisugune olukord tekkida on saanud?

Allpool ei arutle ma nende majandus- või rahvastikupoliitiliste valikute, mis on valitsuse «kurnajaks» muutnud, vaid valitsemise enda üle. Valitsemise kvaliteet ja ühiskonnaga sidestatus määrab ära ka otsuste kvaliteedi valitsetavates või mõjutatavates valdkondades. Käsitlen allpool kogu võimupüramiidi, alustades peaministrist ja presidendist, jätkan parlamendiga ning jõuan kodanikkonna õigusteni. Mida tuleks ja saaks muuta?

Tagasi üles