Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

AIMAR VENTSEL Head venelased ja kodumaa-armastus (2)

Copy
Etnoloog Aimar Ventsel.
Etnoloog Aimar Ventsel. Foto: Ken Murk

Hiljuti esines Venemaa opositsionäär Vladimir Kara-Murza huvitava avaldusega. Nimelt ta väitis, et Ukraina-Venemaa sõda peab lõppema Ukraina võiduga. Avaldus on huvitav sellepoolest, et siiamaani on n-ö ametlikest opositsionääridest sõnaselgelt toetanud Ukrainat ainult Garri Kasparov, kirjutab etnoloog Aimar Ventsel (SDE).

Ametlike opositsionääride all mõtlen ma neid Venemaa opositsionääre, kes ennast ka nii nimetavad, keda opositsionääriks tituleeritakse ja kes peaksid paljude arvates esindama seda «teistmoodi» Venemaad, mida kadunud Aleksei Navalnõi nimetas «imeilusaks tuleviku Venemaaks». Väljend «imeilus tuleviku Venemaa» on nüüd see, mille eest opositsionäärid, keda kutsutakse teinekord ka pilkavalt «headeks venelasteks», võitlevad. See võitlus on vähemalt retoorikas hakanud huvitavaid varjundeid võtma.

Kui Ukraina väed augusti alguses Venemaale Kurski oblastisse tungisid, esines tuntud Pihkva opositsionäär (praegu elab eksiilis) ja Putini režiimi kriitik Lev Šlosberg Facebookis avaldusega, milles kirjutas, et nüüdsel raskel ajal peavad ka opositsioonilised tegelased oma rahvaga koos olema. Ta kritiseeris neid Vene inimesi, kes sõnades toetasid ukrainlaste rünnakut ja väitis, et rõõmustamine Venemaa sõjaväelaste ning tsiviilisikute surma üle on amoraalne. «Poliitik lakkab olemast oma maa poliitik, kui soovib oma riigi kodanikele surma.» Avalduse mõte oli, et nüüd, kui välisvaenlane on Venemaa pinnal, tuleb teha kõik, et ta sealt välja lüüa.

Tagasi üles