Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

TOOMAS KIHO Kelle huvides see kõik on?

Copy
Toomas Kiho
Toomas Kiho Foto: Kristjan Teedema

Kuigi Eesti Vabariigi välispoliitiline kurss on olnud muutumatu ja õige, on paljude edusammude kõrval viimastel nädalatel hakanud silma ka mõned puudujäägid, mis kahjustavad paika pandud suunda ja Eesti ainumõeldavat, väärtuspõhist välispoliitikat, kirjutab Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho.

Mõne päeva eest toimunud hääletusel ÜRO Peaassambleel hääletas Eesti Vabariik ilmselt otse välisministeeriumist saadud kahtlase väärtusega juhtnööride järgi ootamatult resolutsiooni poolt, mis nõuab okupatsiooni lõpetamist ja okupantide lahkumist vallutatud territooriumidelt – jutt käib siin Iisraeli okupatsioonist Palestiina aladel. Sellega asus Eesti toetama Rahvusvahelist Kohut (ICJ) ja tema langetatud otsuseid.

Pimesi otsustele takka kiitmine ja hääletustel tuulelipuna käitumine ei käi kokku väärtuspõhise poliitikaga. Paistab, et välisministeeriumi kõrgetele ametipostidele on end sokutanud kahjulikud elemendid, kelle juhtimisel Eesti Vabariik ÜRO hääletusel kummalist resolutsiooni toetas. Õigustatult on mitmed parteijuhid ning teised lugupeetud partei- ja riigitegelased nii Tallinnas kui ka Brüsselis küsinud, kust on tulnud ootamatu kursimuutus meie senises välispoliitilises joones.

Tagasi üles