Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

HEIDO VITSUR Miks Eestil on pidevalt laual ainult halvad ja väga halvad valikud? (13)

Copy
LHV analüütik ja majandusteadlane Heido Vitsur.
LHV analüütik ja majandusteadlane Heido Vitsur. Foto: Tairo Lutter

Eesti ettevõtetel napib konkurentsivõime kasvatamiseks vajalikku innovaatilisust ja riik pole suutnud neid selles toetada, kirjutab LHV Panga majandusanalüütik Heido Vitsur.

Konjunktuuriinstituudi juht Peeter Raudsepp väitis 23. septembril Postimehele antud intervjuus, et meie suurimateks probleemideks majanduses on madalavõitu lisandväärtusega kauba jaoks liiga suureks paisunud tootmiskulud; et meie naaberriikidel on tegevusplaanid, kuid meie oleme oma aja ära raisanud. Väljapääsu praegusest ummikust nägi ta suurema innovaatilisuse abil ja tal oli õigus.

Kuigi viimase kolmekümne kolme aasta pikkuses majandusloos on ette tulnud ainult kaks sellist perioodi, kus üldise mõõdupuu, SKT kasvu järgi mõõdetult, on reeglina hästi toimetuleval Eestil läinud maailmas kõige halvemini, on meie «hästi minemise» võime juba pikka aega, tõsi küll, üsna aeglaselt alanenud. Ilmselt on kunagi nii toimekas Eesti oma algset edu nautides mingil põhjusel edasiliikumiseks vajaliku ambitsioonikuse kaotanud. Ehk teisiti öelduna: me ei näinud vajadust olla piisavalt innovaatilised.

Tagasi üles