Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Venemaa jätkab tuumaähvardustega. See juba häirib tema toetajaid (1)

Copy
USA ekspresident Donald Trump surub kätt Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga pärast nende kohtumist  New Yorgis Trump Toweris.
USA ekspresident Donald Trump surub kätt Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga pärast nende kohtumist New Yorgis Trump Toweris. Foto: Ukraine Presidency / Ukrainian Pre / Planet Pix via ZUMA Press Wire / Scanpix

12 riiki kirjutas ilmselt Hiina ja Türgi algatusel alla üleskutsele mitte kasutada massihävitusrelvi, nende seas üllatuslikult Kasahstan, märgib julgeolekuekspert Rainer Saks.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov teatas, et Põhja-Koread tuleb tunnistada tuumariigina ja ei pea riigi tuumavabaks muutmist enam teemaks, millega tegelda. Ta üritas Põhja-Korea tuumariigi staatust välja mängida vastusena USA sõjalisele koostööle Jaapani ja Lõuna-Koreaga. Venemaa väitel rakendab USA selles koostöös ka tuumaheidutust, mis on ohuks piirkondlikule julgeolekule.

USA sõjaline koostöö on Jaapani ja Lõuna-Koreaga märgatavalt süvenenud, kuid tegemist ei ole uue formaadiga ja seega ei ole tegemist uue olukorraga piirkonnas. Venemaa üritab hoida enda käes strateegilist initsiatiivi USA suhtes ja mõjutab punkte, mis Venemaa juhtide arvates töötavad. Pikapeale on Venemaa saavutanud olukorra, kus tuumarelvaga ähvardamised ei mõju küll enam tõsise hirmutamisena, kuid samas ei suudeta Venemaad ähvarduste eest korrale kutsuda.

Tagasi üles