Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

PRIIT SIBUL Kuidas tõlkida hääbuva Eesti 200 suuri sõnu inimkeelde (5)

Copy
Eesti 200 parteikaaslased haridus- ja teadusminister Kristina Kallas ja välisminister Margus Tsahkna.
Eesti 200 parteikaaslased haridus- ja teadusminister Kristina Kallas ja välisminister Margus Tsahkna. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti 200 on suurde poliitikasse astudes andnud suuri lubadusi, mida täita pole suudetud. Küllap on see viletsa reitingu üks olulisi põhjuseid. E200 juhiks valitud Kristina Kallas on erakonna retoorikat muutnud. Nüüd lubatakse saavutusi nii kaugesse tulevikku, et nende tegemata jätmise eest ei saagi erakond enam vastutust võtta. Inimkeelde tõlkides tähendab see, et kaugesse tulevikku planeeritud tegevusi kindlasti ei tule, kirjutab riigikogu liige Priit Sibul (Isamaa).

Ilmselt on Eesti 200 juht Kristina Kallas nüüdseks aru saanud, et kui valijatele anda ülisuuri lubadusi, mida täita ei suudeta, kipuvad valijad poliitikutes pettuma. Paljud meenutavad eelmise juhi Margus Tsahkna valimiste-eelset väljaütlemist, kuidas tal on olemas Exceli tabel, mille alusel saab riigieelarvet kärpida viie miljardi euro ulatuses. Keegi ei saa aru, miks ta pole seda tabelit valitsusliikmena tööle kaasa võtnud.

Jõhkrate kärbete ja rasva mahahööveldamise retoorikat on end kärpekrokodilliks nimetav Tsahkna väsimatult korrutanud kogu valitsusse kuulumise aja vältel. Siiski pole suurtele sõnadele mitte mingit sisukat tegevust järgnenud. Pigem on kogu valitsuse aur kulunud sellele, et eelarveaukude täitmiseks seniseid makse tõsta ja uusi üha jaburamaid makse välja nuputada.

Tagasi üles