Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Maris Laan Kuidas meie kõige privaatsemad andmed meditsiini personaalsemaks muudavad

Personaalmeditsiini eesmärk on pakkuda efektiivsemaid ja suunatumaid ravimeetodeid, kohandades meditsiinilisi sekkumisi individuaalsetele patsientidele nende geneetilise profiili põhjal.
Personaalmeditsiini eesmärk on pakkuda efektiivsemaid ja suunatumaid ravimeetodeid, kohandades meditsiinilisi sekkumisi individuaalsetele patsientidele nende geneetilise profiili põhjal. Foto: Serhii Hudak

Mis on personaalmeditsiin ja kuidas see võiks aidata kaasa inimese tervisele, sellest kirjutab akadeemik, TÜ inimese geneetika professor Maris Laan.

Igale inimesele endale ja meie riigile tervikuna on ühiseks eesmärgiks elanikkonna võimalikult pikk eluperiood ilma suuremate tervisemuredeta. See on oluline, et tagada maksimaalne tööhõive, eelarvesse ja julgeolekusse panustajad ning ka madalamad tervishoiukulud akuutsetele ja kroonilistele haigustele. Parem üldtervis on seotud ka reproduktiivtervisega, seega tähtis meie rahvastikupoliitilisest seisukohast.

Keskmine ennustatav eluiga on statistikaameti andmetel 2023. aastal sündinud tüdrukutel 83,1 ja poistel 74,5 a. Tervelt elatud aastaid on neile ennustatud keskmiselt vastavalt 59,5 ja 56,4. Seega on poiste puhul see peaaegu 10 aastat enne täna kehtivat pensioniiga. Vanemaealine elanikkond on ka tulevikus ligi 20 aastat kimpus oma tervisega.

Tagasi üles