Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

KADRI PAAS Valitsus teenis Kremlilt kestvad ovatsioonid (28)

Copy
Eelarvest annavad ülevaate peaminister Kristen Michal, haridus- ja teadusminister Kristina Kallas, siseminister Lauri Läänemets ja rahandusminister Jürgen Ligi.
Eelarvest annavad ülevaate peaminister Kristen Michal, haridus- ja teadusminister Kristina Kallas, siseminister Lauri Läänemets ja rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Tairo Lutter

Sai vaevalt kuu aega president Alar Karise roosiaiakõnest mööda, kui Eesti lähiajaloos ilmselt esimest korda küsis uuringufirma Norstat, kas tunnete isiklikult, et valitsus on muutunud vaenlaseks, kes kurnab rahvast ja sai vastuseks, et 70 protsenti ütles «Pigem jah» või «Jah» ning kõigest 22 protsenti vastajatest arvas «Ei» või «Pigem ei», kirjutab ajakirjanik Kadri Paas.

Uuringu ajend oli lõik presidendi kõnest, mis kuu aega hiljem oli veelgi aktuaalsem kui 20. augustil. «Paljud inimesed tunnetavad valitsust vaenlasena, kes kurnab rahvast. See on ohtlik areng, mida ei saa panna lihtsalt eksimuse arvele. Inimesed tahavad mõista, miks neid maksudega koormatakse ja kuidas nende raha kasutatakse. Ei piisa kinnitamisest, et riigi kulud ja tulud pole tasakaalus. Valitsuse poliitika võib olla õige, kuid inimesed peavad seda tajuma õige ja õiglasena. Kui võim tundub ebaõiglane, käriseb usaldus selle võimu ja lõpuks ka oma riigi vastu.»

Tahaks küll teada, mis avaliku rahaga tehakse, aga tegelikult ei tea, sest ka uus – uhkuse ja ülbusega esitletud – eelarve on hoomamatu. Ilmselt meelega, sest rahandusminister on ju selge sõnaga öelnud, et polegi maksumaksjate asi, kuidas ja kuhu neilt kogutud raha kulutatakse. Samuti saime teada, et «kõik, kes kiruvad valitsust, selle üle Kreml muidugi plaksutab».

Tagasi üles