Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JÜRI KOTŠINEV Soome lahe venelastele blokeerimine oli teemaks juba sõdadevahelisel ajal

Copy
Soome laht.
Soome laht. Foto: Postimees

Plaanis blokeerida Soome laht venelaste laevastikule ei ole midagi uut. 1927. aastal katkestas Inglismaa diplomaatilised suhted Nõukogude Liiduga, kirjutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Inglismaa hakkas siis moodustama Nõukogude Liidu vastast koalitsiooni, kuhu pidid kuuluma inglaste plaanide kohaselt Soome, Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Rumeenia. Tollased Eesti ja Soome merelaevastiku staabid töötasid välja projekti Soome lahe blokeerimise kohta. Selle projekti järgi pidid Nõukogude Liiduga sõja puhkedes Eesti ja Soome rannapatareid blokeerima Nõukogude Liidu sõjalaevastiku läbipääsu Tallinna ja Helsingi vahelisel merealal.

Soome ja Eesti said lääneriikidelt rahalist abi ning rajasid oma rannikualadele rannakaitsepatareid Soome lahe kõige kitsamas kohas. Samal ajal paigutati lahele ulatuslikud miinitõkked. Sõja puhkemise korral Nõukogude Liiduga pidid Eesti ja Soome laevastikud ühinema Soome juhatuse alla. See ühendatud laevastik pidi hakkama tegutsema ühises võitluses Nõukogude Liidu Balti laevastikuga, kuid sõda lääneriikide bloki ja Nõukogude Liidu vahel jäi siis puhkemata.

Tagasi üles