Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

TARMO PIKNER Võimalus lahendada Eesti poliitika punnseis (16)

Copy
Riigi Teataja, milles leidub 28. juunil 1992 rahvahääletusel vastu võetud põhiseaduse tekst.
Riigi Teataja, milles leidub 28. juunil 1992 rahvahääletusel vastu võetud põhiseaduse tekst. Foto: Harald Leppikson / Rahvusarhiivi filmiarhiiv

Olukorras, kui veel hiljaaegu soovis 67 protsenti rahvast peaministri Kaja Kallase tagasiastumist, laiutavad asjaomased vaid käsi – mitte midagi ei saa muuta, elage edasi! Või siis surgem, nagu leidis Ene Kallas Postimehes. Põhiseaduse järgi on kõrgeim võim rahval ja rahvas on rääkinud – säärast valitsemist ei soovita, kirjutab kolumnist Tarmo Pikner. 

Rahvas soovib muutusi, kuid saab hoopis riigijuhtidelt süüdistusi vingumises ja kiunumises. Jääb üle vaid maigutada suud. President võib ju kurja nägu teha, kuid ka see ei aita.

Küsimuse erakorraliste üldvalimiste korraldamiseks võiks, ei – hoopiski peaks panema rahvahääletusele, kuid sellist võimalust praktikas pole, rõhutan – praktikas. Ja kui soovitaks abi riigikohtult, keda tavatsetakse pidada ühtlasi põhiseaduskohtuks (mida ta teps mitte ei ole), siis juhtub, et sisuliselt asja ei arutata (e-hääletamise ja riigikogu obstruktsiooni juhtumid). Riigikohtu otsus valitakse vajadusel sobivalt nimistust, kas – vaide esitamise tähtaeg on ületatud, see pole meie pädevuses või juriidiliselt on kõik korrektne.

Tagasi üles