Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

TAUNO KELDER Fiktiivne lugu sõjast, mis päriselt võib juba olla alanud

Copy
Taiwani sõdurid. 22.07.2024
Taiwani sõdurid. 22.07.2024 Foto: ANN WANG

Ranniku lähedal kaob radariekraanidelt suure, sõjaka, autoritaarse naaberriigi luurelennuk. Otsingu- ja päästeoperatsiooni ettekäändel kehtestab naaber ümber riigi täieliku mereblokaadi, kirjutab uuest Taiwanis seriaalist seal elav eestlane Tauno Kelder.

Järgnevad seitse päeva halvavad järk-järgult kogu me riigi. Sotsiaalmeedias levivad kuuldused, et naaberriigi dessant on juba vallutanud meie saared, me sõjavägi on taandunud ja president riigist lahkunud. Välismeedia käsitleb olukorda sõja kuulutamisena, naaber aga nõuab tingimusteta rahulepingu allakirjutamist. Mõnigi suunamudija mõnitab isegi mõtteid, et suurele naabrile vastu hakata või et keegi meile appi tuleks, ja ärgitab rahvast minema rahulepingu poolt meelt avaldama. Aktsiaturg variseb kokku, pangad ei toimi, sularahaautomaadid on tühjad.

Välisriigid evakueerivad oma kodanikke. Kui varem on meie arvutisüsteemidele igapäevaselt tehtud miljoneid rünnakuid, mida tavainimesed suurelt jaolt tähelegi ei pannud, siis nüüd tõuseb situatsioon uuele tasemele: olulises infrastruktuuris nagu internet, vee- ja elektrivarustus tekivad katkestused, presidendi pöördumisse otse-eetris häkitakse sisse ning see asendatakse tehisintellektiga loodud videoga, mis näitab presidenti kuulutamas sõda naaberriigile. Seejärel instrueerib uudistelugeja inimesi loobuma võitlusest, «ühinema suure kodumaaga» ja andma üles need, kes hauvad vastuhakuplaane.

Tagasi üles