Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JAAN MÄNNIK Lahkusin Eestist ema kõhus 80 aasta eest. Ja tulin tagasi (1)

Jaan Männik
Jaan Männik Foto: Toomas Tuul

Ei kujuta ette, et oleksin kuskil mujal isegi midagi selle lähedast kogenud. Kodumaale naasnud väliseestlase rollist kirjutab Jaan Männik.

Minu vanemad, koos minu vanema vennaga (siis üheaastane) ja minuga ema kõhus, lahkusid Eestist 21. septembril 1944. Mina ei olnud põgeneja, aga elasin nende tagajärgedega pea 80 aastat. Olen sündinud Rootsis ja seal elanud 40 aastat, viimased 32 aastat Eestis ja seitse aastat mujal. Kokku 79 eluaastat.

President Lennart Meri, keda mina palju ei kohanud, küsis minu käest, et kas oskan öelda, miks nii vähe eestlasi on välismaalt tagasi tulnud nüüd, kui Eesti on iseseisev. Vastasin, et minu meelest on kaks olulist põhjust. Esiteks oli okupatsioon ajaliselt liiga pikk, 47 aastat, inimesed juurdusid uuel asumaal. Üks tuntud Kanada eestlane ütles minule, et Eesti on minu Isamaa ja Kanada on minu kodumaa. Teiseks oli elatustase Eestis siis madal, nüüd enam mitte. Palgad väikesed ja olid päris keerulised olmeküsimused. Küll aga oli neid, kes varakult tulid ja panid oma õla alla Eesti arengule. Nimetaks mõned olulisemaid tegijaid

Tagasi üles