Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ANDREI KUZITŠKIN Sotsidel on pealinnas vaja «vene tänava» hääli (2)

Copy
Linnaosa vanema kandidaadi Julianna Jurtšenko kuulamine Lasnamäe linnaosakogus.
Linnaosa vanema kandidaadi Julianna Jurtšenko kuulamine Lasnamäe linnaosakogus. Foto: Mihkel Maripuu

Mis on poliitiline erakond? Klassikalise määratluse järgi on see erakonna programmi ja põhikirja jagavate kodanike avalik ühendus. Kuid see, mis viimasel ajal Eesti poliitilises elus toimub, jätab äärmiselt halva mulje, sest erakonda kuulumisest on saanud viis hästi tasustatud ametikohtadele pääsemiseks, kirjutab kolumnist Andrei Kuzitškin.

Mõistagi toob võimuvahetus riigis või omavalitsuses paratamatult kaasa ümberkorraldusi võimustruktuurides. Sageli vahetatakse välja omavalitsuste asutatud organisatsioonide juhid. Eestis on aga ammu välja kujunenud tava, et vanade juhtide tagasikutsumise ja uute ametisse nimetamise üle otsustamisel ei ole kõige olulisem mitte nende professionaalsus, vaid poliitiline lojaalsus.

See poliitiline favoriitlus võttis avaliku iseloomu Tallinnas Savisaare ajal ja Narvas peaaegu kõigi linnapeade ajal, kes on linna viimase 20 aasta jooksul juhtinud. Eesti pealinnas kuulusid peaaegu kõik linnaosade vanemad, koolidirektorid, lasteaedade juhatajad, transpordiga tegelevate asutuste, kultuurikeskuste ja isegi avalike saunade juhid Keskerakonda. Lisaks istusid keskerakondlastest linnavolikogu liikmed linnaasutuste nõukogudes, saades selle eest korralikke lisatasusid.

Tagasi üles