Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Ukraina luure: Venemaa lõpetab sõjategevuse 2026. aasta alguseks (2)

Copy
Vene sõdurid.
Vene sõdurid. Foto: IMAGO / Stanislav Krasilnikov

Ukraina president teatas, millest üldiselt koosneb Ukraina valitsuse  koostatud rahuplaan. Seda plaani kavatseb president Zelenskõi esitada ka oma peatsel kohtumisel USA presidendiga, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

President Zelenskõi ei avaldanud, milline saab olema rahu saavutamise mehhanism selles plaanis, vaid kõneles, et see koosneb nii julgeoleku kui sõjalise abi, Ukraina geopoliitilise rolli ning majandusliku abi tagamise punktidest. Ukraina president ei soovi neid detaile enne kohtumist USAs avaldada. Tema sõnade põhjal võib järeldada, et kui USA ja teised liitlased suudavad tagada piisava sõjalise ja rahalise toetuse Ukrainale järgnevatel aastatel, on Ukraina arvates võimalik survestada Venemaad rahuläbirääkimistel osalema.

Bloomerg kirjutab, et USA ja Ühendkuningriigi praegune valitsus on mures võimaluse pärast, et Venemaa edastab Iraanile teavet tuumatehnoloogia kohta, mis võimaldaks Iraanil jõuda kiiremini tuumarelva valmistamiseni. USA hinnangul annab Venemaa Iraanile vastutasuks rakettide ja droonide eest teavet tuumatehnoloogia kohta, kus Iraanil endal on tõsiseid probleeme.

Tagasi üles