Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

KADRI PAAS Milliste meetoditega tinistas Hiina rahvasaadikud oma õuelaulikuteks?

Copy
Pildil riigikogu Eesti-Hiina sõprusrühma liikmed Helmen Kütt, Mart Maastik, Anastassia Kovalenko-Kõlvart, Toomas Kivimägi, Lauri Laats ja Andrei Korobeinik.
Pildil riigikogu Eesti-Hiina sõprusrühma liikmed Helmen Kütt, Mart Maastik, Anastassia Kovalenko-Kõlvart, Toomas Kivimägi, Lauri Laats ja Andrei Korobeinik. Foto: Collage

Riigikogulaste Hiina visiit ja sellele järgnenud naiivsusest nõretavad, Hiina-jutupunkte järgivad intervjuud on lugejaid naerutanud juba mõnda aega, kirjutab ajakirjanik Kadri Paas.

Tegelikult on asi aga naljast kaugel. Hiina rakendab info-psühholoogilist mõjutustegevust järjepidevalt ja tulemuslikult üle maailma. Infosõdade ajastul õõnestatakse just kognitiivsete meetoditega vastase tahet, taju ja võitlusvaimu. Miks ja kuidas see käib, sellest järgnevalt.

Ent alustame algusest. Infosõja ja mõjutustegevuse esimeseks rakendajaks peetakse hiinlast, kuuendal kuni viiendal sajandil e.m.a elanud Hiina kindralit ja strateegi Sun Tzu-d. Sun Tzu soovitas käituda niimoodi, nagu ei olekski agressoril olemas mingit kindlakujulist taktikat ehk kuju. Nii ei oska sihtmärk taktikat valida ja seeläbi kannatab tema võitlusvõime. Teisisõnu, Hiina strateeg kirjeldas mitu tuhat aastat tagasi hübriidsõja osi, mis viivad loomingulisel rakendamisel soovitud tulemuseni.

Tagasi üles