Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ERKKI KOORT Putin vajab Venemaa kontrollimiseks üha rohkem kadõrovlaste abi (1)

Copy
20. august 2024. Kadõrov ja Putin vestlevad Venemaa presidendi visiidil Põhja-Kaukaasias. Putin vajab Kadõrovit Venemaa ohjes hoidmiseks ja Kadõrov Putinit võimu järglasele üleandmiseks.
20. august 2024. Kadõrov ja Putin vestlevad Venemaa presidendi visiidil Põhja-Kaukaasias. Putin vajab Kadõrovit Venemaa ohjes hoidmiseks ja Kadõrov Putinit võimu järglasele üleandmiseks. Foto: Vyacheslav Prokofyev / Kremlin Poo

20. augustil käis Venemaa valitseja Putin külas Tšetšeenia valitsejal Kadõrovil. Tema visiit täitis eelkõige sisejulgeoleku ja korrakaitse eesmärke kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Kümmekond aastat tagasi oli Venemaal käibel naljana serveeritud küsimus, milline on suurim relvastatud üksus Moskvas. Vastus oli, et tšetšeenid. See võis tunduda naljana, kuid tegelikult oli asi naljast kaugel. Tšetšeenid olid mõjuvõimsad ning nende tegevus ei piirdunud sugugi turuputkadele katuse pakkumisega. Seda tegid juba 15 ja rohkem aastat tagasi hoopis miilitsad. Mägilased tegid aga ilma nii narkoäris kui ka riiklike tellimuste täitmisel. Nimetame neid tinglikult riiklikeks tellimusteks, kuigi tegelikult pärinesid need Kadõrovilt endalt ning samuti Kremlilt. Peatuspaigana kasutasid tšetšeenid tihti Venemaa presidendi administratsiooni käsutuses olevaid hotelle.

Päästja Tšetšeeniast

Tagasi üles