Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Margus Punab Terviseteenuste visiiditasu tõus on hädavajalik ja mitte vaid eelarve lappimiseks (13)

Copy
Dr Margus Punab
Dr Margus Punab Foto: Kristjan Teedema

Olen sotsiaaldemokraadist ministri tervishoiuteenuste visiiditasu kehtestamise ettepanekust meeldivalt üllatunud ja selle mõju suhtes ettevaatlikult positiivne, kirjutab meestearst Margus Punab (Parempoolsed). Mõned mõtted ta siiski lisab.

Visiidi- ja retseptitasu kehtestamine ei lahenda kindlasti järgmise aasta (ega ka mitte järgnevate aastate) planeeritud raviteenuste rahastamise defitsiiti, mis on arvatavalt 190 miljonit. Tegelik defitsiit on ravirahastuses aastaid kestnud piirangute ja sellest tuleneva teenuste edasilükkamise tõttu täna kumulatiivselt juba nimetatud summast mitu korda suurem. Lisaks on viimastel aastatel Tervisekassa rahastamisele suunatud mitmeid lisaülesandeid, millega kahjuks rahastust kaasa pole pandud.

Kindlasti ei tohiks visiiditasu rakenduda lastele, ilmselt ka mitte rasedatele, ja väga selgelt peab kokku leppima, kuidas see rakenduks või kompenseeritakse raskemas majanduslikus seisus abivajajate puhul. Siin eelistan pigem tagantjärele avalduse alusel kompenseerimist, kindlasti mitte visiiditasust vabastamist.

Tagasi üles