Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAUL EAMETS Räägime maksufestivali plussidest ja miinustest (8)

Copy
Raul Eamets.
Raul Eamets. Foto: Tairo Lutter

Enne kui maksufestivalist rääkida, peaks alustama lihtsamatest asjadest, nagu näiteks maksuküüru kaotamise idee. Las maksuküür jääb alles. Tundub, nagu oleks 400 miljonit lihtsalt maast leitud, kirjutab Bigbanki peaökonomist Raul Eamets.

Lisaks ei saa ma aru, miks ollakse nii tagasihoidlikud avaliku sektori kärbete tegemises. Täiendavate maksudega ei elavda me majandust. Ettevõtted ju teavad oma kogemusest, et viieprotsendise kokkuhoiu saab raamatupidamislike meetoditega; selleks ei pea midagi muutma. Kui tahta põhimõttelisi muutusi, mida nimetatakse struktuurseteks, siis peaks  kärbe olema minimaalselt kümme protsenti ja kohe. Tegelikult võiks negatiivse lisaeelarvega alustada juba täna. Edasi, kahe aasta jooksul võiks teha viieprotsendised kärped, nii muutuks midagi päriselt ka avaliku sektori kulutustes ja ülesehituses. Soome kärbib kümme protsenti järgmisel aastal. Parlamendivalimisteni on kaks aastat ja kärpima peaks just praegu. Järgmisel aastal on juba keerulisem.

Kui tahta põhimõttelisi muutusi, mida nimetatakse struktuurseteks, siis peaks  kärbe olema minimaalselt kümme protsenti ja kohe.

Tagasi üles