Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MART KULDKEPP Venemaa püüab ära kasutada lääne suunamudijaid

Copy
Inimesed teevad selfie't Venemaa tankiga Moskva paraadil. Foto on illustratiivne.
Inimesed teevad selfie't Venemaa tankiga Moskva paraadil. Foto on illustratiivne. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / Scanpix

Ameerika presidendivalimisteni on jäänud loetud nädalad ja USA justiitsministeerium on algatanud küllaltki laiaulatusliku operatsiooni Vene mõjutustegevuse piiramiseks nii tava- kui ka sotsiaalmeedias, kirjutab ajaloolane ja kolumnist Mart Kuldkepp.

On ilmne, et sarnaselt 2016. ja 2020. aastaga on Kremlil ka seekord plaanis USA valimistulemusi mõjutada ning selleks mõeldud ressursid on tõenäoliselt oluliselt suuremad kui eelmistel kordadel. See on muidugi mõistetav, sest praegu on Venemaa jaoks kaalul erakordselt palju.

Samuti on muutunud mõjutustegevuse taktika. Selle asemel, et kadunud Prigožini kombel Peterburis kahtlase kasuteguriga trollifarme püsti panna – tehisintelligentsi pakutavad võimalused on selle tegevusala praeguseks üle võtnud –, püüab Venemaa ära kasutada mitmesuguseid lääne suunamudijaid, kellel on ühel või teisel põhjusel nagunii enam-vähem sobivad vaated, piisavalt suur jälgijaskond ja valmisolek tihti üllatavalt väikeste rahasummade eest Kremli jutupunkte võimendada.

Tagasi üles