Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JUHTKIRI Trumpi ja Harrise tuleproov (7)

Copy
Päeva karikatuur. 12.09
Päeva karikatuur. 12.09 Foto: Urmas Nemvalts
  • Trumpi meeskond pidi uue kandidaadi ilmudes kampaaniat muutma ja Harris on hoidunud väitlusest.
  • Demokraatide kampaaniameeskonnale tõi suure õnnestumise ka popstaar Taylor Swifti sõnum.
  • Ukraina küsimus ei saanud paraku lõplikku selgust.

Ööl vastu kolmapäeva toimus USAs teine presidendikandidaatide debatt, kus esimest korda kohtusid demokraatide kandidaat Kamala Harris ja vabariiklaste kandidaat Donald Trump. Mäletatavasti toimus esimene debatt Joe Bideni ja Donald Trumpi vahel, kus Biden unustas teksti ja koperdas jutuga, mis viis lõppkokkuvõttes tema taandumiseni.

Bideni lahkumisele järgnes omalaadne Harrise välksõda demokraatide leeris, kus keegi ei esitanud talle väljakutset ning nimetamine demokraatide kandidaadiks läks libedalt. Peale seda on demokraadid suutnud ka pidurdada vääramatuna näinud reitingu langust.

Mõistagi pidi Trumpi meeskond uue kandidaadi ilmudes oma esialgset kampaaniat muutma. Nüüd oligi huvitav näha, milliste sõnumitega ekspresident välja tuleb, samuti seda, kuidas peab tuleproovile vastu Harris, kes on seni eelistanud vältida väitluse poksiringi astumist.

Debatt leidis aset Philadelphias ja seda kandis üle televõrk ABC. Ehkki mõned kommentaatorid on pidanud võitjaks Harrist, möödus debatt pigem tasavägiselt ning kumbki pool soovis kehtestada oma agendat. Trump peab oma võtmeteemaks majandust ja illegaalset immigratsiooni, Harris sotsiaalteemasid, naiste õigusi ja inimeste toimetulekut.

Viimase teemaga seoses suutis televaatajaid üllatada siiski Trump, kes väitis, et Springfieldis Ohio osariigis söövad toimetulekuraskustes immigrandid hädaga lemmikloomi. Saatejuhid edastasid seepeale sõnumi kelleltki Springfieldi omavalitsustegelaselt, kelle sõnul ei saa ta sellist fakti kinnitada, mille peale Trump omakorda väitis, et nii see kahjuks siiski on ja omavalitsustegelane ei tea asja.

Trump peab oma võtmeteemaks majandust ja illegaalset immigratsiooni, Harris sotsiaalteemasid, naiste õigusi ja inimeste toimetulekut.

Harris juhtis jutu Trumpi majandusprogrammilt oma «võimaluste majanduskavale», mis on mõnes mõttes Ameerika unelma jutt uues kuues: igaühel peab olema USAs võimalus eduks ja õnnestumiseks. Kuidas täpsemalt, selleni jutus ei jõutud.

Üllatusliku käigu tegi peale teledebatti aga ühendriikide popstaar Taylor Swift, kes on senini poliitkasse sekkumist pigem vältinud. Ta ütles Instagramis, et annab oma hääle Kamala Harrise ja tema asepresidendikandidaadi Tim Walzi poolt. Swifti Instagrami konto 283 miljonit jälgijat nägid, kuidas Swift nimetas Harrist sõdalaseks, kindlakäeliseks ja andekaks juhiks. Kahtlemata oli tegemist demokraatide kampaaniameeskonna suure õnnestumisega, kinnistamaks muljet Harrise edukast esinemisest teledebatis.

Eesti jaoks on oluline kandidaatide suhtumine Ukraina sõtta. Selles küsimuses ei toonud debatt paraku lõplikku selgust. «Ma tahan, et sõda lõppeks,» vastas Trump lihtsalt saatejuhi küsimusele, kas ta soovib või ei soovi, et Ukraina sõja võidaks. Harris rääkis seepeale oma panusest Ukrainat toetava koalitsiooni loomisel ning et Putin sööks kokkulepet üritava Trumpi lõunasöögiks.

Nii või teisiti, Eestile on liitlassuhted USAga tähtsad emma-kumma kandidaadi võidu korral.

Tagasi üles