Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ANDRES KRAAS Kihva keeratakse kõik süsteemid, mis varem edukad on olnud (23)

Copy
Lasnamäe kanal
Lasnamäe kanal Foto: Mihkel Maripuu

Eesti praeguse elu korraldamise tase meenutab paljuski tobedat nõukaaega, mille kohta rahvasuus öeldi, et tahtsime küll kõige paremat, aga välja kukkus ikka nii nagu alati, kirjutab ajaloolane Andres Kraas (Isamaa).

Kui toona andis valitsejate võhiklikkust võõra võimu kraesse keerata, siis nüüd see võimalus puudub, sest valijate enamus on ise vabadel valimistel just sellise otsuse langetanud. Pole erilist vahet, kas tegemist on riikliku- või munitsipaaltasandiga, mõlemal juhul käib uutmine täie auruga. Harukordse osavusega osatakse kihva keerata ka need süsteemid, mis varem üsna korralikult funktsioneerisid. Võtame kasvõi pealinna liikluskorralduse.

Tallinnas pole praktiliselt jäänud enam ühtegi liiklusmarsruuti, mida õnnestuks valgusfooritulede rohelise lainega peatumatult läbida. Lisaks sellele, et foore on paigaldatud ebamõistlikult palju, töötavad nad omatahtsi, arvestamata kiiruse piiranguid, liikluskoormust, kellaaegu ja nädalapäevi, ühistranspordile eelise andmisest rääkimata. Tulemuseks pole mitte ainult ummikust ummikusse veniv neurootiline liikluskaos, vaid ka meeletud süsinikdioksiidi kogused, mis madalal käigul sõitmise ning lugematute valgusfooride juures pideva pidurdamise ja startimise tagajärjel õhku paisatakse, kütuse suurest lisakulust rääkimata.

Tagasi üles