Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

HANNES TOOMSALU Peaasi, et Ukrainale nööri kaela ei pandaks ega sünniks järjekordset «Minski lepingut» (1)

Copy
Vene kopter pommitamas Kurski piiriala.
Vene kopter pommitamas Kurski piiriala. Foto: Handout

Pikema perioodi ilmaennustus Ukrainas prognoosib vihmase hooaja algust oktoobri viimaseks nädalaks. Mõned vihmased päevad on oktoobris, aga kui siis tervet kuu normi korraga alla ei saja, siis tehnikaga maastikul liikumine pole oluliselt takistatud, kirjutab erukolonel Hannes Toomsalu.

Samuti on jõgede ja kanalite vesi madalseisus ning kui kaldad võimaldavad, saab neist ujuva ja augustamata soomukiga lihtsalt üle. Rasputitsa jõuab kohale novembris. Seega on oodata, et oktoobri lõpuni jätkuvad Venemaa rünnakud, kus kasutatakse ka soomustehnikat. Samas pole need soomusrünnakud olnud eriti edukad, vaid edu toob neile väikeste üksuste taktika – ühe soomuskolonni asemel peavad ukrainlased jagama oma vähesed ressursid mitme sihtmärgi vahel ning selle tulemusena lipsab ikka mõni läbi ja kindlustub uuel positsioonil. Ning siis saadetakse positsioonile soomuk, mis aitab seda kaitsta oma relvastusega.

Kirjutasin sõja teisel aastal – peale seda kui okupandid olid puht jalaväe taktikale üle läinud –, et soomust hoitakse selleks ajaks, kui jalavägi on Ukraina kindlustusliinidesse augu teinud ning siis saavad soomukid Kiievi suunas «bliezkriegi» korraldada. Aga tundub, et seda tuleb veel oodata. Kui see peaks juhtuma, siis tõenäoliselt mitte sellel aastal, sest pooleteise suhteliselt kuiva kuuga nad Pokrovskist läbi ei murra.

Tagasi üles