Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MIHKEL KUNNUS Sotsialismi vältimisest enam majanduskasvuks ei piisa (9)

Fookuse rubriigi «Inimene ja loodus» toimetaja Mihkel Kunnus.
Fookuse rubriigi «Inimene ja loodus» toimetaja Mihkel Kunnus. Foto: Margus Ansu

Tasaarengu kontseptsiooni saab ja tulebki kritiseerida, kuid kindel on see, et vähemasti probleemipüstitus on sel täiesti õige, leiab toimetaja Mihkel Kunnus.

Reformierakonda võib süüdistada paljus, aga kindlasti mitte selles, et ta lähtub tasaarengu kontseptsioonist. Ei, majanduskasv on talle väga armas ja selles kiindumuses ei eristu ta eriti teistest erakondadest, olgu koalitsioonis või opositsioonis. Aga majanduskasvu ikka ei ole. Juba mõnda aega ei ole.

Majandusvaldkonnale keskendunud kolleegil Erik Aru on sealjuures «keeruline mõista, kust see majanduskasv tulema peaks» (PM 31.08). Ma arvan, et väikeseid ajutisi majandustõusulainekesi veel ikka tuleb, aga üldiselt on perspektiivid ikka päris tumedad. Sellist masendusmantrat ei tasu korrata nii kaua, et see muutub isetäituvaks ennustuseks, küll aga nii kaua, et tulevikuhorisont, mille taustal pikemaid plaane tehakse, saaks adekvaatsemaks. Muidu punnime ikka viimaste säästude eest ilgepirakaid raudteid ehitama ja ooperimaju laiendama, ehk investeerima tulevikku, mida ei tule.

Tagasi üles