Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Kas Ukraina on saamas kauaoodatud luba USA rakettide kasutamiseks Venemaal? (4)

Copy
Kuulus ameeriklaste ATACMS rakett. Pilt illustratiivne.
Kuulus ameeriklaste ATACMS rakett. Pilt illustratiivne. Foto: John Hamilton

Et mitte kellelegi ei jääks muljet, nagu sooviks Venemaa kiiresti liikuda rahulepingu saavutamise suunas, teatas Venemaa Julgeolekunõukogu juht Sergei Šoigu, et rahuleping Ukrainaga ei ole võimalik seni, kuni Ukraina väed viibivad Kurski oblastis, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Ühtpidi loodetakse, et vahest avaldavad Ukraina doonorid survet vägede välja viimiseks. Samas soovib Venemaa Kurski teemat käsitledes kaotada avalikust meediaruumist enda kui agressorriigi staatust. See on aga Venemaa poliitilise süsteemi jaoks mõneti ohtlik, kuna näitab Venemaa taandumist oma seniselt poliitiliselt positsioonilt domineeriva riigina oma naabrite ja laiemalt kogu läänemaailma suhtes.

Šoigu kõneles ka, et Venemaa president oli valmis mitte ründama Ukraina energeetikasüsteeme, kuid muutis peale ukrainlaste Kurski operatsiooni meelt. Blufi mõte on eelkõige Ukraina doonorite segadusse ajamine. Šoigu kordas sisuliselt sõna-sõnalt kevadel Türgi tehtud ettepanekuid relvastatud võitluse piiramiseks, kui Venemaa oli alustanud pealetungi Donbassis ega olnud huvitatud kokkulepetest.

Tagasi üles