Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JUHTKIRI Õiged mehed pealegi (4)

Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Urmas Nemvalts.
  • Eesti saab eksisteerida üksnes väärtuspõhises maailmas.
  • Riigikogu liikmete õigustused Hiina-visiidile on pentsikud.
  • Eesti võimalused Hiinat mõjutada on piiratud.

Riigikogu liikmete äsjase Hiina-visiidi järel on mitmed delegatsiooni liikmed sõna võtnud ning reisi õigustanud. Seda on teinud nii delegatsiooni juht Toomas Kivimägi (Reformierakond) kui ka Lauri Laats ja Andrei Korobeinik (mõlemad Keskerakond).

Neist viimane on esinenud eriti tähelepanuväärsete väljaütlemistega. Korobeinik ütles ERRile, et tal kindlasti reisi pärast piinlik ei ole ning «keda pidada demokraatlikuks riigiks, keda mitte, on igaühe enda otsustada», ehkki õnneks ta lisas, et ei pea Hiinat demokraatlikuks riigiks.

Kõik Hiinas käinud räägivad kui ühest suust vajadusest Hiinaga suhelda. Korobeinik läks taas kõige kaugemale, sõnades, et kui visiit oli taunitav, siis tuleks meie saadik Pekingist tagasi kutsuda ja sulgeda suhtluskanalid.

Miks on vaja sellist juttu rääkida? Eesti ei ole katkestanud diplomaatilisi suhteid isegi Vene Föderatsiooniga, kes tungis 24. veebruaril 2022 Ukrainale kallale ning on tapnud agressiooni käigus tuhandeid inimesi ja tekitanud tohutuid purustusi. Ometigi on meil selge seisukoht toimuva suhtes ning pole kuulda, et keegi kõneleks pakilisest vajadusest «Venemaaga suhelda».

Ilmselge, et Eestil pole vaja katkestada diplomaatilisi suhteid Pekingiga, kuid riigikogu liikmed võiksid hetkeks mõelda, kas nad räägiksid samasugust juttu peale käiku Moskvasse. Ehkki Hiina Rahvavabariik pole Ukrainale kallale tunginud, on nad senini seisnud Moskva selja taga ning osutanud Vladimir Putinile mitmesugust abi.

Meie Hiinaga suhtlemise peamine eesmärk võiks olla mõjutada Hiina presidenti Xi Jinpingi tegema Putinile seda ühte telefonikõnet, mis võiks lõpetada Ukraina sõja. Kuid kas see oleks meie parlamendiliikmete võimuses? Kui see pole senini õnnestunud ameeriklastel, miks peaks see õnnestuma 1,3-miljonilise elanikkonnaga Eestil, kes on – oleme ausad – Hiina jaoks vähetähtis kääbus?

Postimees tuletab meie parlamendiliikmetele meelde, et Eesti eksisteerib üksnes tänu väärtuspõhisele poliitikale, mida on ajanud demokraatlikud lääneriigid.

Lugedes Postimehest Meinhard Pulga artiklit meie delegatsiooni Hiinas käigust, jääb sealt kõlama reaalpoliitiline vaatevinkel olukorrale maailmas ja Eesti-Hiina suhetele sealhulgas. Postimees tuletab meie parlamendiliikmetele meelde, et reaalpoliitilises maailmas ei oleks olnud kohta Eesti Vabariigile ning eksisteerime üksnes tänu väärtuspõhisele poliitikale, mida on ajanud demokraatlikud lääneriigid. Ilma selleta poleks meie oma riiki, poleks saatkonda Pekingis ega oleks ka parlamenti, mille liikmed võivad kaugele maale reisida. Seega oleme tänuvõlgu panustada omakorda väärtuspõhise maailma kujunemisesse, mis praegusel juhul tähendab Ukraina, Hongkongi, Tiibeti ja uiguuride toetamist.

Loomulikult, nagu öeldud, on Eesti Hiina kõrval kääbus ning meie võimalused on piiratud. Seda enam peaksime rahulikult läbi mõtlema iga oma käigu. Ning Hiina Rahvavabariigi pehme mõjutustegevus ei peaks olema rahvasaadikutele üllatuseks, vastupidist saab väita üksnes naiivne inimene.

Tagasi üles