Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Toomas Kivimägi Kuidas me Hiina sattusime ja mida seal tegime (5)

Eesti-Hiina parlamendirühma esimees Toomas Kivimägi kohtumas eelmisel aastal Hiina suursaadiku Guo Xiaomeiga.
Foto Mihkel Maripuu, Postimees
Eesti-Hiina parlamendirühma esimees Toomas Kivimägi kohtumas eelmisel aastal Hiina suursaadiku Guo Xiaomeiga. Foto Mihkel Maripuu, Postimees Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu liikmete visiit Hiina on tekitanud arvamuste tulva, kus keegi maksab tasumata lõunaid, keegi väljendab oma meelsust, keegi räägib kellegi teise nimel jpm. Ekspressülevaade asjadest nii, nagu nad olid ja on, kirjutab Hiinas käinud riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi (RE).

Ajakirjandus püüab meeleheitlikult jätta muljet, et visiit oli initsieeritud Hiina poolt. See on sajaprotsendiline vale. Initsiatiiv külastada Hiinat tuli parlamendirühma liikmetelt ja seda nii aastapäevad tagasi. Ei midagi ebatavalist, kuivõrd sõprusrühmade visiidid partnerriiki on riigikogus levinud tava. Edastasin vastava soovi Hiina suursaadikule Eestis, T.E. pr Guo Xiaomeile, kes lugupidamisest Eesti ja riigikogu vastu võttis selle palve oma südameasjaks.

Andsin suursaadikule ka mitmed sisendid. Esimene ja peamine: me soovisime võimalikult palju kõrgetasemelisi kohtumisi Hiina riigi, provintside ja linnade esindajatega. Tulemuseks ligi 15 kohtumist tasemel, mis pole isegi Eesti riigi diplomaatilisele korpusele Hiinas (lihtsalt) kättesaadav. Ajal, kus välisministeerium on mures, et me ei saa Hiinas kõrgetasemelisi kohtumisi, võiks seda tunnustada. Täitsime vähemalt mõneks ajaks selle lünga. Lisaks uued kontaktid meie suursaadikule Hiinas hr Hannes Hansole, kellele kiitus, et ta enamiku visiidist kaasa tegi, sõnumeid ja seisukohti aktiivselt lisas.

Tagasi üles