Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Tase õhukaitses – Ukraina suudab venelaste rakette elektroonika abil maha suruda (1)

Copy
Vene rakett.
Vene rakett. Foto: Vahur Laiapea

Viimaste aastate jooksul on palju muutunud küberrünnakute käsitlemine meedias. Suureks teemaks on taoliste rünnakute omistamine konkreetsele institutsioonile, kes on rünnakute taga, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

USA on üks esimesi, kes hakkas esitama avalikke süüdistusi rünnakute tegemises, Euroopas ollakse selles suhtes märksa tagasihoidlikumad (erinevates riikides on erinev praktika). Venemaa agressioon Ukraina vastu on loonud hoopis teistsuguse olukorra, kus omistamine on muutunud tavapärasemaks. Ukraina olukord on selles mõttes unikaalne, et nad ise teavitavad aeg-ajalt oma riiklike teenistuste tehtud küberrünnakutest Venemaal.

Olulise teavituse korraldas eile Poola peaminister, kelle sõnul kavandasid Venemaa riiklikud agentuurid koostöös Valgevene ametnikega suuremat küberrünnakut Poola kaitsetööstuse ettevõtete ja Poola riigiasutuste vastu. Mõni päev tagasi teatati ka Eestis Venemaa sõjaväeluure GRU korraldatud küberrünnakutest riigiasutuste vastu, mis toimusid küll juba mõnda aega tagasi.

Tagasi üles