Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

IRJA LUTSAR Miks ei saa riik apteegis koroonavaktsiine müüa? (2)

Koroona peletamiseks on Eestis praegu kasutusel Comirnaty vaktsiin.
Koroona peletamiseks on Eestis praegu kasutusel Comirnaty vaktsiin. Foto: Elmo Riig

Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon on oma koroonaviiruse vaktsiini soovitused teinud, kaaludes uuringute tulemusi, kasu ja kahju suhet, rahvusvaheliste organisatsioonide soovitusi, teiste Euroopa riikide käitumist ning Eesti Tervisekassa rahalisi võimalusi, kirjutab viroloog Irja Lutsar (Eesti 200).

Otsustati, et vaktsiini saavad tasuta riskigruppidesse kuuluvad inimesed, kuna neil on suurim oht COVID-19 raskele kulule. Pandeemia ajast õppisime, et edukamad vaktsineerimises olid need riigid, kes suutsid oma prioriteedid paika panna.

Koroonaviiruse vaktsiinid pole ideaalsed, kuid on endiselt tõhusad raske haiguse vältimisel, aga ka sümptomaatilise COVID-19 korral. Oluline on lisada, et raske COVID-19 selles kontekstis tähendab haigust, mis vajab haiglaravi ja mis võib lõppeda väga tõsiste tagajärgedega. Vaktsiinide tõhusus kerge ja keskmise raskusega COVID-19 vältimisel on vahetult pärast vaktsineerimist 40–50% piires, kuid väheneb kiirelt ning nelja kuu möödudes on langenud suhteliselt madalale.

Tagasi üles