Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Venemaa plaanis Ukrainas kasutada tuumarelva (12)

Copy
RS-24 Jars on Venemaa mandritevaheline ballistiline rakett, mis suudab kanda 3-10 eraldisihitavat tuumalõhkepead.
RS-24 Jars on Venemaa mandritevaheline ballistiline rakett, mis suudab kanda 3-10 eraldisihitavat tuumalõhkepead. Foto: Vlad Karkov

CIA peadirektor William Burns on avalikus esinemises väitnud, et Venemaa kaalus tõsiselt taktikalise tuumarelva kasutamist Ukraina vastu 2022. aasta hilissügisel, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Toona taandusid Vene armee üksused Harkivi oblastist ning Hersoni ja Mõkolajivi oblastist Dnepri läänekaldal. CIA peadirektor annab mõista, et sellisel juhul oleks USA väga tugevasti reageerinud ning see sõnum anti edasi ka Vene välisluureameti SVR juhile Sergei Narõškinile.

Kuigi CIA juht ei avalda, milliseid meetmeid oleks USA rakendanud, levisid 2022. aasta lõpul spekulatsioonid, et USA oleks sellisel juhul aidanud Ukrainal rünnata strateegilisi objekte Venemaal ning Musta mere laevastikku. Üldises plaanis on selge, et Venemaa ei saa kasutada rünnaku eesmärgil tuumarelva riigi vastu, kellel endal seda ei ole. Sellisel juhul jääks Venemaa täielikku rahvusvahelisse isolatsiooni ja sellise rünnaku tagajärjed ei oleks ette arvestatavad.

Tagasi üles