Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

LAURI LÄÄNEMETS Me pole sõjalises konfliktis, kuid hübriidsõjas küll (5)

Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Martin Pedaja

Lätis alla kukkunud arvatav Venemaa luuredroon tuletab meile taas meelde fakti, et me riigid pole küll otseses sõjalises konfliktis, aga siseturvalisuse ja julgeoleku mõttes on luure- ja hübriidsõda täna igapäevane reaalsus. Sääraste Venemaa tegevust ennetamine, tuvastamine ja vajadusel vastu reageerimine on igapäevane nähtamatu sõda, millega meie julgeolekuasutused peavad rinda pistma, kirjutab siseminister Lauri Läänemets (SDE). 

Mitmetasandilise nähtamatu sõja kontekstis tasub Lätis juhtunu näitel taaskord meelde tuletada, miks ei ole täna siseturvalisuse valdkonnas võimete kärpimine lihtsalt mõeldav. Kui sõjalisse riigikaitsesse panustame selleks, et heidutusega tõrjuda reaalset sõjalise rünnaku ohtu ning tagada seeläbi meie julgeolekut, siis sise- ja piiriturvalisuse mõttes peame hoidma ja kasvatama võimekusi selleks, et juba igapäevaselt toimuvas varjatud sõjas paremini vastu panna ning samas kasvatada oma valmisolekut ka järjest arenevate ja muutuvate tehnoloogiate tingimustes tulevikus olla paremini kaitstud.

Sellepärast olen siseministrina nõudnud järjekindlalt, et sise- ja piiriturvalisust käsitletaks võrdsena sõjalise riigikaitsega ja põhjus, miks ma ei nõustu siseturvalisuses võimekuste kärpimisega. Sellepärast oligi koalitsiooniläbirääkimistel minu kindel tingimus, et põhivõimeid siseturvalisuses me ei kärbi ning piirikaitses hoopis arendame oma võimeid läbi PPA alla reservüksuse loomise, piirivalve relvastustaseme uuendamise ja tõstmise ning mis antud kontekstis eriti relevantne: droonimüüri projekti käivitamine. Droonimüüri projektiga looksime Eestile lähiaastatel täiesti uued võimekused drooniohtudele reageerimiseks oma piiril, strateegilistes asukohtades ning suurlinnades alutades droonituvastusest lõpetades aktiivse droonitõrjega.

Tagasi üles