Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ZRINKA LAIDO Kuidas ennetada suitsiide? (2)

Depressioon. Pilt on illustreeriv.
Depressioon. Pilt on illustreeriv. Foto: songpholt / Shutterstock

Kuigi suitsiidide arv Eestis on vähenenud, on see endiselt Euroopa Liidu keskmisest kõrgem, kirjutab sotsiaalministeeriumi vaimse tervise osakonna projektijuht Zrinka Laido.

Kui Euroopa keskmine on 10 juhtu 100 000 elaniku kohta, siis Eesti näitaja jäi 2023. aastal 14 juhu piirile, meeste näitaja aga ligi 24 juhu piirile. Igal aastal sureb suitsiidi tõttu ligikaudu 200 inimest, mõjutades perekondi ja kogukondi. Suitsiidil on pikaajaline mõju eelkõige lahkunu lähedastele, kuid ka ühiskonnale tervikuna.

Vaatamata sellele, et vaimse tervise olulisusest räägitakse üha rohkem, seisame endiselt silmitsi olukorraga, kus inimesed ei julge nende probleemidega abi otsida. Vaimse tervise stigma pole kuhugi kadunud, seda eriti meeste seas. Samuti näeme, et vanem põlvkond tunneb jätkuvalt ebamugavust psühholoogilise abi otsimisel. Kardetakse häbimärgistamist ja ei soovita näida nõrgana. Teadlikkuse tõstmine ja stigma vähendamine on siinjuures hädavajalik. Keegi ei tohiks jääda ilma abita või toetuseta, kuna kardab hukkamõistu.

Tagasi üles