Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

NEEME VÄLI Kaitseministri häda on NATOs toimuvate protsesside mittemõistmine (15)

Copy
Neeme Väli
Neeme Väli Foto: Sander Ilvest

Kaitseminister Hanno Pevkur lõhkas esmaspäeval uudisepommi teatega, et juulis Eestile esitatud NATO väevõime eesmärgid võivad tõsta kaitsekulud viie protsendini SKTst, kirjutab kindralmajor Neeme Väli (Isamaa).

Kuigi Pevkuri erakonnakaaslasest rahandusminister Jürgen Ligi jõudis sellele juba vastata kategoorilise ei-ga, suutsid erakonnad kiirkorras läbihelistanud ajakirjanikud saada poliitikutelt vastuseks ebaleva jah-sõna. Ebaleva selle tõttu, et kuigi ohutunnetus on kõigil Venemaa käitumise tõttu terav, puudub riigikaitsest rääkides jätkuvalt selge arusaam, kas meile tõepoolest just nimelt seda ja nii palju päriselt tarvis on, kust leida kogu vajaminev raha ja mida ning millal selle eest saab?

Kaitseministri kommentaaridest kumab läbi sama häda, millele ma kaks kuud tagasi viitasin: NATOs toimuvate protsesside mittemõistmine. Pevkur ei tee vahet erinevatel planeerimistööriistadel ja esitab läbirääkimiste alustamiseks tehtud ettepanekut kui kindlat kokkulepitud nõuet raha juurdesaamiseks. Ühiskonna ohutunde teisendamine ametkondlikuks püramiidskeemiks on minu arvates vastutustundetu. Olen aastakümneid olnud vahetult seotud kaitseplaneerimisega nii Eesti kui NATO poolel ja mitmed kaitseministri seisukohad väärivad täpsemat lahtiseletamist.

Tagasi üles