Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JÜRI KOTŠINEV Putin jagab vastutust rahvaga (4)

Copy
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Maksim Blinov

Hiljuti väitis Vladimir Putin Venemaa teabekanalites, et «kaotada ei ole meil mitte midagi ja me läheme lõpuni!». Kõik on justkui selge, aga minu kõrvu jäi kriipima üks asjaolu, kirjutab sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Nimelt tundus mulle, et Putin on selle avalduse juures segi ajanud ainsuse ja mitmuse vormi. Tema avalduse kohaselt on lõpuni minemise poolt kogu Venemaa või vähemalt valdav enamus selle maa kodanikest. Sellist arvamust toetab justkui ametlik statistika, mille kohaselt toetas Venemaa välispoliitikat ja sõda Ukrainaga ligi 80% venemaalastest. Nii see oli vähemalt kuni hiljutiste sündmusteni Kurski oblastis.

Mulle tundub, et päris kindlad sellises otsustavuses minna lõpuni, tulgu või tuumasõda, ei ole kaugeltki kõik venemaalased, olgu siis etnilised venelased või teistest rahvustest selle föderatsiooni liikmed. Ainsuse ja mitmuse segiajamine ei olnud Putinil selgelt juhuslik keelevääratus. Selle ütlemisega üritas ta justkui teha venemaalastest kaassüüdlased oma kuritegelikus poliitikas ja panna sõja tagajärgede ning suurte inimkaotuse ning Venemaa majandusliku allakäigu eest vastutama kogu rahva.

Tagasi üles